1 TEMMUZ 2020 İSG Kanunu ( İŞ Sağlığı Ve Güvenliği ) Ertelendi mi?
Daha önce birçok defa ertelenen yasa, son olarak 2017 yılında ertelenerek 1 Temmuz 2020 olarak yürürlülüğe gireceği açıklanmıştı.
Çalışma Bakanlığının konu ile ilgili olarak bir erteleme ve ya değişikliklerle ilgili bir açıklaması olmadı.
Çıkan yasa Türkiye genelinde az tehlikeli sınıfta bulunan tüm işletmeleri kapsamaktadır.
Ülkemizde Az Tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler aşağıda ki gibidir;
Ofis içerisinde hizmet sektöründe olan tüm işletmeler, tüm toptan satış ve perakende satış mağazaları, restaurant ve cafeler, lokantalar, site ve apartmanlar,okullar,öğrenci yurtları, marketler, bakkallar, içme suyu dağıtım işletmeleri, her türlü ürünün pazarlaması ve satış firmaları, muhasebe büroları, gümrük büroları, avukatlık büroları, gayrimenkul danışmanlık firmaları, eczaneler, vs. gibi tüm işletmeler İSG KANUNU kapsamında hizmet almak zorundadır.
İsg Hizmeti Alacak Firmaların İsg Hizmetleri Şu Şekilde Olacaktır,
- Firma risk analizi
- Acil durum eylem planları
- Tüm çalışan personele İSG eğitimi ve sertifikası
- Koruyucu ekipmanların temini ve çalışana zimmet ile teslim edilmesi,
- İSG Prosedürleri ve İSG talimatlarının oluşturulması
- Her işe giren personele sağlık raporu alınması
- İSG işaretleri ve uyarı levhalarının asılması
- Gereken yerlere ortam ölçümlerinin yapılması
Ayrıca tüm dünyanın yaşadığı ve ülkemizin de etkilendiği pandemi sürecinde covid-19 salgını ile ilgili de tüm işletmelerin koruyucu ve düzeltici önlemleri alması gerekmektedir. Konu ile ilgili olarak kurallara uymayan işletmelere hukuki yaptırımlar ve para cezaları da uygulanacaktır.
Tehlike Sınıfları ;
Her işletme tehlike sınıfını nace kodundan tespit ederek tehlike sınıfına göre önlem almalıdır.
Belirlenen 3 ayrı tehlike sınıfı mevcuttur.
- Az tehlikeli sınıf
- Tehlikeli Sınıf
- Çok tehlikeli sınıf
Az tehlikeli sınıfta olan işletmeler;
Hizmet sektöründe olan tüm işletmeler, tüm toptan satış ve perakende satış mağazaları, restaurant ve cafeler, lokantalar, site ve apartmanlar, okullar,öğrenci yurtları, marketler, bakkallar, içme suyu dağıtım işletmeleri, her türlü ürünün pazarlaması ve satış firmaları, muhasebe büroları, gümrük büroları, avukatlık büroları, gayrimenkul danışmanlık firmaları, eczaneler vs.
Tehlikeli sınıfta olan işletmeler;
Terziler, kasaplar, kuaförler, güzellik merkezleri,berberler, tv filmi ve yapım hizmetleri, ayakkabı, deri, tekstil üreticileri, klinikler, muayene ofisleri, konfeksiyonlar, vs.
Çok tehlikeli sınıfta olan işletmeler;
Tüm inşaat ve işletmeleri, tüm alt yapı ve üst yapı iletmeleri, kimyasal üretim yapanfirmalar, maden işletmeleri, çelik, demir metal işletmeleri, tüm hastaneler, döküp, kalıp işleri yapan firmalar, laboratuvarlar, tehlikeli kimyasallar ile çalışan işletmeler, yüksekte çalışan temizlik firmaları, vs..
1 Temmuz 2020 İş Güvenliği Yasası cezaları;
2013 yılında çıkan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun bir çok cezai müeyyidesi ile halka durulmuştur. Konunla beraber yükümlülük altında bulunan firmalar İSG kurallarına uymadığı takdirde bir çok yaptırımlar ile karşı karşıya kalacaktır. İSG cezaları ile ilgili cezalar aşağıda ki linkte sunulmuştur.